Page 6 - Työterveys Wellamo – palvelukuvasto
P. 6

  TYÖTERVEYSHOITAJA
 Työterveyshoitaja on työterveyshuollon ammattihenkilö ja terveyden edistämisen asiantuntija. Hän vastaa asiakasyritysten työterveyshuollon tarkoituksenmukaisesta ja taloudellisesta kokonaissuunnittelusta, koordinoinnista, toteutumisen ja vaikuttavuuden seurannasta sekä laadun kehittämisestä asiakasyritysten tarpeiden mukaan yhteistyössä asiakasyrityksen kanssa.
Tehtävässään työterveyshoitaja noudattaa hyvää työterveyshuoltokäytäntöä yhteistyössä työterveyshuoltoa toteuttavien osapuolten kanssa. Hän käyttää apunaan eri alojen asiantuntijoita tarkoituksenmukaisesti.
1. TYÖPAIKKASELVITYS, E-TYÖPAIKKA
Työpaikkaselvitys toimii työterveystoiminnan perustana. Työpaikkaselvityksellä arvioidaan työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvia terveysvaarojen ja -haittojen sekä kuormitustekijöiden terveydellistä merkitystä ja merkitystä työkyvylle ennakoivana toimintana. Lisäksi selvityksellä kartoitetaan työn ja työpaikan voimavaratekijöitä.
Työpaikkaselvitys tehdään
• työterveysyhteistyön alkaessa
• tarvittaessa, jos työolosuhteissa tapahtuu oleellinen muutos
• määräajoin n. 5 vuoden välein
Työpaikkaselvityksen teettäminen on työnantajan vastuulla. Työpaikka- selvityksen toteuttavat työterveyshuollon ammattihenkilöt (työterveys- hoitaja ja työterveyslääkäri) ja arvioivat tarvittaessa työterveyshuollon asiantuntijoiden käytön tarpeen. Kun selvityksen kohteena on työpaikka, jolla on erityisiä tarpeita, vaaroja tai kuormituksia, voidaan selvitykseen ottaa mukaan työterveyshuollon asiantuntijoita
2. TOIMINTASUUNNITELMA
Työnantajalla tulee olla työterveyshuollosta
kirjallinen toimintasuunnitelma, jonka työnantaja ja työterveyspalveluntuottaja ovat laatineet yhteistyössä. Toimintasuunnitelma perustuu aina työpaikkaselvitykseen. Toimintasuunnitelma sisältää työterveyshuollon yleiset tavoitteet sekä työpaikan olosuhteisiin perustuvat tarpeet ja niistä aiheutuvat toimenpiteet.
Toimintasuunnitelma laaditaan vuosittain tai tavallisimmin 3–5 vuodeksi, jolloin suunnitelma tulee tarkistaa vuosittain. Voimassaoleva toiminta- suunnitelma on edellytys työterveyshuoltotoiminnan Kela-korvaukselle.
 




















































































   4   5   6   7   8