Suomalaista palvelua lippu ISO 9001 -laatusertifikaatti
Etusivu

Tiedotteet

Etusivu / Tiedotteet / Influenssaepidemia ja Työterveys Wellamossa annettavat influenssarokotukset

Influenssarokotekirje 28.9.2023

Taustatietoa influenssasta ja influenssarokotuksista

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi. Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten päiväkodeissa, kouluissa, julkisissa liikennevälineissä, varuskunnissa, vankiloissa ja muissa laitoksissa. 

Tartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin jo päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 1–4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Lapsilla tartuttavuus voi jatkua jopa kaksi viikkoa. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 1–4 päivää. Tartunnan saaneiden ja sairastuneiden määrät vaihtelevat suuresti kausittain. Sairastumisen todennäköisyyteen ja vakavuuteen vaikuttavat monet tekijät: virustyyppi ja tartunnan saaneen ihmisen terveydentila sekä hänen kykynsä muodostaa suojaa aiempien viruskohtaamisten ja rokotusten pohjalta. 

Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä.

Influenssarokote vähentää

  •  influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
  •  vakavan influenssan ilmaantuvuutta
  •  jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä
  •  influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Pistettävän influenssarokotteen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. 

Kaudella 2023–2024 käytetään aikuisille nelivalenttista influenssarokotetta, joka sisältää kaksi A-viruskantaa ja kaksi B-viruskantaa. Edelliskauteen verrattuna H1N2 viruskanta on muutettu paremmin kiertävää virusta vastaan

Maksullisen influenssarokoteaineen hinta on 15 €. Rokotustapahtuma laskutetaan voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Influenssarokoteaine on maksuton kansallisen ohjelman mukaisesti niille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi:

Lähde: THL influenssarokotteet https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssa-rokote

Influenssarokotusten käytännön toteutus Työterveys Wellamossa

Influenssarokotukset Työterveys Wellamossa tapahtuvat kaikissa toimipisteissämme ajanvarauksella 6.11.2023 alkaen.

Valitse www ajanvarauksesta influenssarokotusaika ja toimipiste mihin haluat hakeutua rokotteeseen tai varaa aika keskitetyn ajanvarauksen kautta puh 03 881 1006 https://www.tyoterveyswellamo.fi/ajanvaraus/

Työterveys Wellamo Oy järjestää myös rokotustilaisuuksia työpaikoilla yhteisesti sovittuina aikoina yli 10 työntekijän rokottamista varten. Esimiehet voivat sopia rokotustilaisuuksista oman vastuuhoitajansa kanssa.  

Rokottamisen jälkeen tulee jäädä influenssarokotteen ottamisen jälkeen 15 minuutiksi Työterveys Wellamon tiloihin (voimakkaasti allergiset 30 min.). Rokottamisen esteenä on jostain rokotteesta aikaisemmin saatu anafylaktinen reaktio.

Varmistathan työnantajaltasi influenssarokotteen kuulumisen työterveyshuollon sopimukseenne. 

Koronaviruksen tehosterokotukset

Työterveyshuollot eivät tällä tietoa osallistu syksyn koronatehosterokotuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronaviruksen tehosterokotusta muunnosvirusta vastaan 65 vuotta täyttäneille tai riskiryhmään kuuluville. Seuraa Päijät-Soten infoa tähän liittyen: https://paijat-sote.fi/koronavirus/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista/

Edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta tulee olla kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen voi ottaa samanaikaisesti influenssarokotteen kanssa.