Suomalaista palvelua lippu ISO 9001 -laatusertifikaatti
Etusivu

Blogit

Etusivu / Blogit / "Liika työ on tyhmää, koska se tyhmentää ihmistä" (Kiti Myller, aivotutkija)

Törmään omassa työssäni ajoittain siihen, että ns. löysät pois -menetelmillä pyritään parempaan tulokseen. Jos tarkoituksena on arvioida ja kehittää esimerkiksi epäselviä työnkuvia, tolkuttomia työmääriä ja/tai toimimatonta tiedottamista, niin asia on ok. Jos tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että henkilökunnalle tulee liiallisia työmääriä ja sirpaleista työtä, niin tehokkuuden lisääminen ei todennäköisesti onnistu.

Liiallinen työkuormitus heikentää työn sujumista ja tehokkuutta. Keskittyminen, tarkkaavaisuus ja uuden oppimisen kyky heikentyvät, jolloin työn sujuminen kangertelee.

Mieli ja keho kuormittuvat, kun työtä tehdään jatkuvassa kiireessä ja liikaa.

Usein ylityöllistynyt ihminen kokee olevansa väsynyt. Jos tilanteeseen ei tule parannusta, niin ihminen saattaa myös kyynistyä, ”olen täällä vain töissä”. Asenne on suojamekanismi ihmiselle, mutta ei työn sujumisen ja työtehon kannalta myönteinen asia.

Muutoksissa saattaa olla vaihe, jolloin työntekijällä on päällekkäin entiset ja uudet työt. Olen usein käyttänyt vertausta, että tilanne on kuin vanha ja uusi talvitakki päällekkäin. Vanhasta on luovuttava, jotta uutta mahtuu tilalle.

Työn suuri kuormittavuus ja sen seurauksena syntyvä työuupumus aiheuttavat keskittymisvaikeuksia ja sitä kautta muistiongelmia. Työtehtävät ovat muuttuneet vaativammiksi ja edellyttävät uuden oppimista ja soveltamista nopealla aikataululla. Kuilu pystymisen ja jaksamisen sekä odotusten ja vaatimusten välillä kasvaa.

Tavaroiden ja nimien unohtelu sekä muu arjen hajamielisyys voivat kertoa liiallisesta kuormituksesta.

Työnantajan tehtävänä on arvioida työkuormitusta ja pitää se sopivana, eli sellaisena, että työntekijä pystyy hoitamaan työnsä riittävän jaksavana. Työntekijällä tarkoitan tässä niin johtoa, esimiehiä kuin työntekijöitä.

Työterveys on tarvittaessa mukana työkuormituksen arvioimisessa sekä tukemassa työhön liittyvien rakentavien ratkaisujen kehittämisessä. Työterveys voi arvioida yksittäisen työntekijän kuormitusta tai työyksikön kuormitusta sekä antaa toimintaehdotuksia jaksamisen tueksi.

Leppoisaa kesää meille kaikille! Aivot on hyvä saada narikkaan ja työhön liittyvän ajattelutyön tilalle jotain ihan muuta.

Kirjoittajana

Riitta Veijalainen

Vastaava työterveyspsykologi